Meni

Kašeljski grič

Kašeljski grič je greben, ki se nahaja med dolino Besnice in spodnjim tokom Ljubljanice. Med drugo svetovno vojno je po njem potekala okupacijska meja med nacistično Nemčijo in fašistično Italijo. Na cestnem prelazu, imenovanem Pečar, so Nemci zgradili veliko obmejno postojanko. Objekt so postavili kakih tristo metrov severno od cestnega prelaza (v smeri Kašeljskega griča). Stal je v neposredni bližini nekdanje gostilne. Spodnji prostori so bili betonski, zgornji pa leseni. Partizani so postojanko napadli in zažgali. Nemci so se nato preselili v bližnjo Pečarjevo in Zupančičevo hišo, družini pa so izselili. Postojanko so tokrat dobro zavarovali z bunkerji in strelskimi jarki, posekali so tudi širok pas dreves v okolici. Na Debenjem vrhu so postavili stražni stolp, drugega (blizu Pečarja) pa niso dokončali. Temelji obeh so še danes dobro ohranjeni. Blizu ostankov drugega se nahaja tudi mejni kamen.

Debenji vrh, tudi Debni ali Deben vrh, je s 530 m nadmorske višine najvišji vrh Kašeljskega griča. Z vrha, na katerem stoji lesen razgledni stolp, se nam odpre lep razgled na Ljubljansko kotlino in hribovje, ki jo obdaja. Zraven razglednega stolpa so betonski temelji nemškega stražnega stolpa. Mimo vodi Ostrovrharjeva pot, ki nas pripelje do Vile Kansky, ki je bila tudi močna nemška graničarska postojanka. Ob poti so bili v zemljo vkopani bunkerji za graničarje. V bližini vile so domačini enega od bunkerjev tudi obnovili in postavili informativno tablo.Pogled na preval Pečar, posneto z lokacije nad nekdanjo nemško obmejno postojanko Pečar. Po pričevanju domačinov, Marinke Jelenko in Metoda Strojinca, so objekt v ospredju zgradili nemški vojaki, na cesti za tem objektom pa je bila rampa oz. mejni prehod med Italijo in Nemčijo. Avtor fotografije: Božidar Flajšman.
Pogled na preval Pečar, posneto z lokacije nad nekdanjo nemško obmejno postojanko Pečar. Po pričevanju domačinov, Marinke Jelenko in Metoda Strojinca, so objekt v ospredju zgradili nemški vojaki, na cesti za tem objektom pa je bila rampa oz. mejni prehod med Italijo in Nemčijo. Avtor fotografije: Božidar Flajšman.


Pogled na Kašeljski grič iz Sostrega. Avtor fotografije: Božidar Flajšman.
Pogled na Kašeljski grič iz Sostrega. Avtor fotografije: Božidar Flajšman.


Preval Pečar, kjer je po pripovedovanju domačinov bila rampa oz. mejni prehod med Italijo in Nemčijo. Avtor fotografije: Božidar Flajšman.
Preval Pečar, kjer je po pripovedovanju domačinov bila rampa oz. mejni prehod med Italijo in Nemčijo. Avtor fotografije: Božidar Flajšman.